Are you sure you want to delete this item? Are you sure you want to delete these 0 items?

Download

Oops! Something went wrong! It doesn't appear to have affected your data. Please notify your system administrator if the problem persists. Access denied
Your session was expired. Page will be reloaded.

Processing...

Your assets are ready. If the download does not start automatically, click Download.

Add assets to album

 • Phønix I, 1926.
  Erhvervsliv
  Transportmidler på vandet i almindelighed
  Phønix (den lille)
  På en rejse fra Hamborg til Esbjerg i oktober 1926 kom Phønix ind i en stærk storm. Skibet fik store skader, og to besætningsmedlemmer mistede livet. Phønix ses her som havarist ved ankomsten til Esbjerg.
 • Første fjernsynsudsendelse i Esbjerg, marts 1953
  Radio og fjernsynsteknik
  Natur og teknik
  Esbjergensern ser ishockey-landskamp mellem Tyskland og Schweiz fra Køln via Hamborg. Aage Hass, Kongensgade 28, havde held til at tage signalet hjem. Pigen med knæstrømperne t.h. i billedet er Ellen Vestergaard Petersen (gift Hansen) fra Fanø. Hun var med sine forældre på familiebesøg i Esbjerg, men ville lige se lidt fjernsyn på vej hjem.
 • Der tages mål til studenterhuer, 1953.
  Beklædning i almindelighed
  Erhvervsliv
  Jens Adler Svanholm tager mål til huer til de kommende studenter fra Esbjerg Statsskole. Da Svanholm lukkede, overtog P&A opgaven med at tage mål til og levere studenterhuer..
 • Clupea, flydende sildekogeri, 1952.
  Animalske og vegetabilske olier og fedtstoffer
  Erhvervsliv
  Fískekuttere losser sild til det norske fabriksskib Clupea, som var et flydende sildekogeri.
 • Tank/kampvogn i kolonihaveområde, juli 1945
  Besættelsestiden, befrielsen, efterspil og retsopgør
  Kultur, fritid og historie
  En tank/kampvogn kører i et kolonihaveområde. Der står uligvis "minekommando" på pladen lige under den lille kanon. Der er også dansk flag på tanken og nummeret 307. Kampvognen blev brugt til afkontrollering af de marker i Esbjerg omegn, hvor der havde været nedlagt tankminer. Kampvognen kørte zig-zag hen over minefelterne. Det skal tilføjes, at det naturligvis er tyske soldater, der blev brugt.
 • Redningsskibet F.V. Mortensen. Udateret.
  Offentlige myndigheder, Forlis og søredningsvæsen, F.V. Mortensen
  Redningsskibet F.V. Mortensen på 334 brt., som i 1938 fik fast station i Esbjerg. I 1968 købte nogle fiskere skibet, og under navnet Helsing blev det bygget om til fabriksskib, der til søs skulle forarbejde fisk til fiskemel. Uheld og restriktioner satte en stopper for dette initiativ.
 • S/S Fanø. Udateret.
  Erhvervsliv, Transportmidler på vandet i almindelighed, S/S Fanø
  S/S Fanø, som fra 1891 blev indsat til eksportsejlads over Nordsøen til England.
 • Kø foran ESA Bio dagen før åbningen, november 1953.
  Film i almindelighed
  Kultur, fritid og historie
  Kø foran ESA Bio, Kongensgade 34, dagen før åbningen for at sikre sig billet til den første offentlige forevisning, lørdag den 21. november 1953. Filmen, der blev spillet, var Charles Chaplins Limelight (1952) - Rampelys var den danske titel.
 • Fire Raske Esbjerg-dage, 1955.
  Livets fester, årets fester, byfester, øvrige fester
  Kultur, fritid og historie
  På Cyklebanen i Esbjerg blev der i 1955 afholdt et stort arrangement, kaldet Fire Raske Esbjerg-dage, som Esbjerg-Fanø Turistforening havde stablet på benene fra torsdag den 4. til søndag den 7. august. På billedet bliver der lagt kræfter i ved en tovtrækningskonkurrence.
 • Besøg på Grådybskolen, oktober 1954
  Enkelte grundskoler, gymnasier og HF
  Uddannelse
  Forældre studerer med interesse de moderne apparater i skolekøkkenet på Grådybskolen, hvor deres børn skal lære om skolekøkkenets mysterier.
 • Demonstration af TV-apparat, marts 1953.
  Radio og fjernsynsteknik
  Natur og teknik
  Radioforhandler Aage Hass demonstrerer det første fjernsynsapparat i Esbjerg Kommune. Det sker i familiens lejlighed oven på deres radioforretning Kongensgade 28. Familie og venner sidder i første række. Hovedet der popper op i første række er Lisbeth Hass, datter af Aage Hass.
 • Havneanlæg med Tutten, september 1869.
  Steder
  Havnevæsen
  Dokhavnen 1868-1903
  Udsigt over byggepladsen 1869 med Tutten i forgrunden til venstre. Øverst til højre ses havneadministrationen. I forgrunden ses den ene af de to sove barakker, som kaldtes henholdsvis Kommoden og Chartollet. Midt i billedet klokkestablen, med klokken, der ringede hver dag ved arbejdets start og ophør.
 • Byhistorisk Arkivs udstillingsåbning, februar 1954
  Arkivvæsen
  Kultur, fritid og historie
  Fra indvielsen af Esbjerg Byhistoriske Arkivs udstilling i Centralbibliotekets ovenlyssal. Fra venstre: Fanø-historikeren, fabrikant N. M. Kromann, fhv. politikommissær Rasmussen, dyrlæge F. Arvedsen, fru adjunkt Bue Kaae (=Signe Kaae), overdyrlæge L. C. A. Hansen og stadsdirektør E. O. Borchorst.
 • Skøjtebanen ved indvielsen, november 1959.
  Vintersport i almindelighed
  Kultur, fritid og historie
  Ved indvielsen af Esbjerg Skøjtebane, Gl. Vardevej den 01.11.1959 var der mange skøjteglade mennesker til stede.
 • Truende arbejdskonflikt hos DFDS, marts 1971
  Arbejdsforhold i almindelighed
  Erhvervsliv
  En truende arbejdskonflikt hos DFDS havde nær betydet, at disse campingvogne ikke var kommet fra borde, men havnearbejderne genoptog arbejdet i sidste øjeblik. Ved kaj M/S Winston Churchill
 • Sunket sandsuger Ægir i havnen, 1945.
  Erhvervsliv
  Råstofudvinding
  S/S Ægir
  En af havnevæsenets sandsugere, Ægir, sunket i havnen. Det må næsten være efter lørdag den 17. november. Da var sandsugeren ”Ægir” ved at oprense havnen ud for Englandskajen, og fik en granat eller bombe blev suget med op, der eksploderede i maskinen. Fyrbøder Andersen blev ramt af et sprængstykke i hovedet og pådrog sig livsfarlige kvæstelser. Medens maskinmester Jepsen fik et chok og styrtede bevidstløs om. Man havde allerede tidligere konstateret, at tyskerne havde smidt en del sprængfarlig ammunition i havnen, da der et par dage før var udløst en eksplosion, der dog ikke fik alvorlige konsekvenser
 • Trafikhavnen, februar 1940
  Steder
  Havnevæsen
  Trafikhavnen 1901-1950
  I det kolde vintervejr bandt isen de indre danske farvande stærkere og stærkere, men ved Esbjerg sørgede det skiftende tidevand for, at isen ikke frøs fast. Det betød, at damperne stadig kunne bruge havnen i Esbjerg. Alene søndag den 11. februar 1940 ankom fem dampere med kul og foderstoffer til havnen. På trods af temperaturer på minus 20 grader arbejdede man i døgndrift for at tømme skibene og losse indholdet over i de ventende godsvogne. Søndag den 11. februar 1940 blev der afsendt 300 godsvogne fra Esbjerg
 • Grønttorvet, august 1958
  Særlige handelsformer
  Erhvervsliv
  Årstidens grøntsager - æbler, hvidkål, tomater m.m. ligger til parade på Grønttorvet ud mod Torvegade, men kun for at blive solgt. Grønttorvet er her set fra Frodesgade mod Rolfsgade. Til højre ses handelsgartner V. Glistrup.
 • Grønttorvet, august 1958.
  Særlige handelsformer
  Erhvervsliv
  Stor købelyst hos kunderne på grønttorvet. I baggrunden kan man skimte husvildeboligerne, der lå, hvor Rådhuset, Torvegade 74, ligger i dag. Til højre ved vægten ses handelsgartner V. Glistrup.
 • Hallerestaurationen, Ny Havn, 1935.
  Erhvervsliv
  Hotel- og restaurationsvæsen
  Halle-restaurationen, Auktionsgade 2
  Facadebillede af Hallerestaurationen på den nye Fiskerihavn.Bagved ses fiskeauktionshallen og oliehavnen (til venstre). Hallerestaurationen er opført i 1929.
 • Kontaktkopier Knud Rasmussen, 2001
  Fotografi og fotografhåndværk
  Kultur, fritid og historie
  Mapperne med kontaktkopier af de bevarede negativer fra pressefotograf Knud Rasmussens arkiv.
 • Mappe med kontaktkopier, 2001.
  Fotografi og fotografhåndværk
  Kultur, fritid og historie
  Kontaktkopierne af negativerne med markering af, hvilke fotos der er udvalgt til forstørrelse.
 • Esbjerg Andelsmejeri, 1935.
  Erhvervsliv
  Mejerivæsen
  Esbjerg Andelsmejeri, Skolegade 39
  Esbjerg Andelsmejeri, Skolegade 39. Billedet er bestilt af arkitekt Harald Peters.
 • Oscar Wilhelmsens fiskeexportforretning, 1916
  Fiskehandel, auktioner og eksport
  Erhvervsliv
  Liv på havnen udenfor Fiskeexportforretningen Oscar Wilhelmsen på Gl. Havn. Bemærk kurvene med is og de mange taljer hele vejen langs med bygningerne. Taljer der gjorde det muligt at hejse varer op til de høje porte.