Oops! Something went wrong! It doesn't appear to have affected your data. Please notify your system administrator if the problem persists.Access denied
Your session was expired. Page will be reloaded.
Processing...
Your assets are ready. If the download does not start automatically, click Download.
Tilbage i november 1942 blev det besluttet at oprette en tøjreparationscentral, der på grund af lokalemangel fik til huse i Socialkontorets frokoststue. Her kunne man få repareret sit tøj til en timeløn på ti øre. Tilbuddet gjaldt dog kun, hvis man havde en indkomst på højst 2600 kr. I maj 1943 kunne man oplyse, at man havde brugt 7000 timer på omsyning og reparationer. Her knokler damerne med lederen fru Klixbøll stående i baggrunden t.v. Damen t.h. er Agnes Zebitz, der var uddannet skrædder.
Torve og pladser, parker, fælleder og kirkegårde
Steder
Huset til venstre er Kongensgade 40. Det blev opført i 1890 ved arkitekt J. Lund Christensen. Ombygget i 1912 ved arkitekt O. Berg. Der har bl.a. været isenkram- og sportsforretning, nu McDonalds. Til højre ses Handelsbankens bygning, nu Matas.
Om formiddagen onsdag den 19. maj 1943 skete et bilsammenstød på hjørnet af Skjoldsgade og Stormgade. En lillebil Z 1516 ført af chauffør M. P. Geil, Sjællandsgade 28, kom kørende ad Skjoldsgade ud mod Hovedvej 12. I krydset kolliderede han med en lastbil Z 3818. Lastvognen væltede om på siden, mens lillebilen slap med en smadret køler. En passager i lillebilen mistede to tænder. Geil overså sin vigepligt, da han blev blændet af solen.
Fredag den 2. oktober 1942 måtte politimester Hebo indskærpe forbuddet mod opløb og sammenstimlen. Der havde i den seneste tid været en del opløb i byens gader. Det gjaldt også de mange nysgerrige, der stimlede sammen ved f.eks. en væltet cyklist eller par raske drenge, der kom i slåskamp. Enkelte gange havde der nærmest været tale om mindre optøjer. Politiet varslede bøder eller fængsel i op til tre måneder, hvis folk ikke opførte sig ordentligt. Her er det en CB'er, der i den forbindelse hænger Kongens opråb op ved politistationen på Torvet.
Fra Børnehjælpsdagene i september 1942. Festlighederne begyndte fredag den 18., hvor redaktør Høyer-Nielsen åbnede "dagen" på Paladshotellet kl. 19, hvor der blev festet frem til kl. 24. Dagen efter gik det løs igen. Børnehjælpsdagene blev benyttet til at indsamle penge til børn. Her foregår det hos skoledirektør Olaf Petersen, hvor en flok skolebørn er forbi med raslebøssen.
Mindesten på P. N. Kocks gravsted, 11. oktober 1942
Personer
Ved en højtidelighed den 11. oktober 1942 afsløredes en mindesten på P. N. Kocks grav. Her holder pantefoged L. M. Nielsen tale ved mindestenen, der var rejst af Arbejder-Cooperationen i Esbjerg. P. N. Kock var foruden borgmester i 1941-1942 forretningsfører ved Arbejdernes Fællesbageri.
P. N. Kock døde den 14. august 1942 og blev begravet i Gravlunden den 18. august.
Fra Børnehjælpsdagene i september 1942. Festlighederne begyndte fredag den 18., hvor redaktør Høyer-Nielsen åbnede "dagen" på Paladshotellet kl. 19. Her er det organist Hans Peter Sørensen, der giver den som lirekassemand i Kongensgade. Skiltet fortæller, at han er far til otte uopdragne børn.
Borgmester P. N. Kocks begravelse, 18. august 1942
Personer
Fra borgmester P. N. Kocks begravelse, der fandt sted tirsdag den 18. august 1942. Her bæres kisten ud af Zions Kirke, hvorefter turen gik til Gravlunden, hvor der blev holdt en mindehøjtidelighed i kapellet, inden begravelsen fandt sted.
Bygninger, fredn., gårde, herregårde, huse og slot
Steder
Facadefoto af Vesterhavsgade 27, der er opført i 1937 efter tegninger af arkitekt N. R. Larsen for murermester Hans Møller. Fotoet er bragt i dagbladet Vestjyden med følgende kommentar: Det er muligt, at denne bygning er godt indrettet, men køn er den langt fra.
Jerne Kommune fik i februar 1943 et nyt bibliotekslokale, der samtidig var indrettet til læsestue med håndbogsamling. Onsdag den 10. februar fandt indvielsen sted ved en lille højtidelighed. Her præsenterer bibliotekar og viceskoleinspektør Jens Skov Thomassen et hjørne af biblioteket.
En gruppe unge mennesker nyder foråret i Kongensgade ved Rådhuspladsen, som Torvet hed i denne periode. Den unge mand til venstre, der sidder på sin cykel, er åbenbart smedelærling. Han vandt ugens femkroneseddel i Vestjydens lille konkurrence "Der blev De fanget".
Der fintælles stemmer efter kommunalvalget den 5. maj 1943 i udvalgsværelset i Esbjerg Kommunes Administrationsbygning på hjørnet af Torvegade og Danmarksgade. Udvalgsværelset lå på 2. sal og vendte ud mod Danmarksgade.Fra venstre ses Brandholt, Johan Olsen og borgmester Høyer-Nielsen. Med ryggen til ses fra venstre kommunaldirektør Hans Nielsen og Niels Jespersen.
Torsdag den 1. april 1943 skiftede Vestjyllands Socialdemokrat navn til dagbladet Vestjyden. I den forbindelse udgav avisen et tillæg, der fortalte lidt om den nye avisen, og hvordan den blev trykt. Her er det faktor og redaktionssekretær, der drøfter ombrydningen.
Torsdag den 1. april 1943 skiftede Vestjyllands Socialdemokrat navn til dagbladet Vestjyden. I den forbindelse udgav avisen et tillæg, der fortalte lidt om den nye avisen, og hvordan den blev trykt. Her er det fra medarbejdernes kontor. Til venstre ses redaktionssekretær I. A. Ørsted.