Oops! Something went wrong! It doesn't appear to have affected your data. Please notify your system administrator if the problem persists.Access denied
Your session was expired. Page will be reloaded.
Processing...
Your assets are ready. If the download does not start automatically, click Download.
Gustav Carlssons vægmalerier på Klikkers Plads bliver til, ca. 1975
Kultur, fritid og historie
Maler og tegnekunst
Steder
Torve og pladser, parker, fælleder og kirkegårde
Gustav Carlssons vægmalerier på Klikkers Plads på hjørnet af Islandsgade og Jyllandsgade bliver til. Det er nok kunstneren på stigen med ryggen til.
I tæt tåge den 8. februar 1939 forsøgte frankrigsbåden "A.P. Bernstorff" at sejle gennem den store havnemole. Det gik ikke så godt. Skibet kom kun en god meter ind i molen. Passagererne fik lidt af en forskrækkelse, men ingen kom noget til. Iflg. dagbladet "Vestkysten" den 9.02. var det en jævnlig foreteelse for Frankrigs- og Englandsdamperne at forsøge at skubbe rundt på molen.
Strandby-Fovrfeldt Diget efter stormflod, ca. 1928
Offentlige myndigheder
Vandbygning i almindelighed
I 1926-1927 blev Strandby-Fovrfeldt Diget anlagt. Et par år efter, nærmere betegnet den 28. november 1928, blev vestkysten ramt af en stormflod, der ødelagde store dele af vejen til Sædding. Det gik dog ikke ud over det nye dige, hvor beskadigelserne var ubetydelige. Det er her set ved underløbet for Fovrfeld Bæk.
Bygninger, fredn., gårde, herregårde, huse og slot
Steder
En ukendt person peger på boligfonden Bikubens nyopførte boligkompleks ved Strandby Plads. Byggeriet, der havde adressen Hjertingvej 2-6, indeholdt 66 lejligheder i otte forskellige typer. De første beboere flyttede ind i 1979.
Esbjergs borgere har altid yndet at spadsere en tur på havnen og den store havnemole her var i mange år det foretrukne mål for en søndagstur. Her er vi i 1922, hvilket kan ses i kraftig forstørelse ved at havneadministrationens udbygning er næsten færdig. Bemærk også, at der allerede dengang var en del esbjergensere, der havde tid og råd til lystsejlads.
I dag (2017) er der kun en lille stump af den lange mole tilbage. Molen hedder nu Nordre Mole, det gjorde den sikkert også dengang ved det, at den var havnens sydligste punkt
Et fragtskib ligger ved Frankrigskaj, hvor det bliver lastet med smørdritler. De ankommer til havnen med lastbil og trilles via slisken ombord på skibet, hvis navn vi desværre kun næsten kan tyde. Det må næsten være DFDS' Petunia, der blev bygget på værftet i Aalborg i 1963, hvorefter det i perioden frem til 1969 sejlede på ruten Esbjerg-Grimsby.
Et kig indenfor i købmand Chr. Juuls butik Strandby Kirkevej 138. Damen t.h. kan være købmandens søster Astrid Juul, som hjalp til i butikken. Forretningen blev senere overtaget af Svend Klit. Han er noteret som ejer i vejviseren fra 1952, men har efter oplysninger fra en datter måske overtaget den allerede i 1946.
Bygninger, fredn., gårde, herregårde, huse og slot
Steder
Sommerhus ejet af Svend Johansen, Bramming. Huset var i 1962 sat til salg ved ejendomsmægler Svend Nygaard. Huset er opført af Tjæreborg Huse og tegnet af Henning Balsby.
Bygninger, fredn., gårde, herregårde, huse og slot
Steder
Sommerhus ejet af Svend Johansen, Bramming. Huset var i 1962 sat til salg ved ejendomsmægler Svend Nygaard. Huset er opført af Tjæreborg Huse og tegnet af Henning Balsby.
Bygninger, fredn., gårde, herregårde, huse og slot
Steder
Facadefoto af Gormsgaard på hjørnet af Stormgade og Gormsgade. I Hjørnebutikken har købmand Aage Lyhne lokaler. Yderst til højre er Stormgade belagt med brosten. Adressen på lejlighederne til venstre er Stormgade 87. Købmandsbutikken havde adressen Gormsgade 83.
Portræt af Anthon Hansen Nygaard, der blev født i Tjæreborg 29. maj 1871 og flyttede til Jerne den 01.04.1893. Han døde 11. august 1943 og er begravet i Jerne. Hustruen er Karen, der blev født den 14. marts 1879. Hun døde i Jerne den 27. september 1957. Parret var med til at oprette afholdslogen IOGT i Jerne og var ledere af børneafdelingen Dr. Luisesminde. I 1929 blev en ny logebygning faktisk bygget i parrets have på S. Mortensensvej.
Bygninger, fredn., gårde, herregårde, huse og slot
Steder
Facadefoto af Strandby Kirkevej 138, hvor Chr. Juul havde en købmandsbutik. Butikken blev senere overtaget af Svend Klit. Han er noteret som ejer i vejviseren fra 1952.
Ninna og Gudrun Friis er på tur i Esbjerg i befrielsesdagene maj 1945. I dagens anledning har Ninna fået en is. Hun er født den 3. november 1942. Forældrene var Gudrun og Svend Aage Friis. Ninna blev senere gift Nygaard.
Besættelsestiden, befrielsen, efterspil og retsopgør
Kultur, fritid og historie
Et af resultaterne efter den store minesprængning i Strandskoven den 6. juni 1945. Huset her lå på Gl. Vardevej, men er nu erstattet af en parkeringsplads (måske overfor stadion?). Til højre er det Svend Aage Friis med datteren Ninna. De boede i Norgesgade, så de er nok på besøg for at se ødelæggelserne. Til venstre er det Chr. Juel. Måske er han Ninna morfar. Hun hed Juel til mellemnavn.
Fire generationer af familien i gården ved Norgesgade 31. I hvid skorte med slips er det Svend Aage Friis, der blev født i Rind sogn den 11. september 1917. De to ældre herrer er hans far og morfar. Børnene er Ninna Juel Friis og Arne Friis.
Bygningen i baggrunden til højre blev brugt af snedker Christensen til opbevaring af spåner. Stigen blev så brugt til påfyldning.
Sømærket (også kaldt for jkorsettet) på Hjertingvej, hvor N. J. Lodbergs tømrerfirma senere fik adresse. Ved sømærket var Strandby Fyr også placeret. Fyrpasser fra til 1909 var Laust Tjellesen, der før havde været tjener hos kammerråd Heinrich Reimers og skibstømrer på Dahls Skibsværft. Tjellesen var født den 17. december 18347 og døde den 1. maj 1909.
Vintervejr i Skolegade set fra Kirkegade mod Torvet. Missionshotellet er bygget, mens Posthuset på Torvet stadig mangler. På gavlen er der en reklame for Jens Holms Bogbinderi.
Hjertingvej efter stormfloden den 30. august 1923. Et par nysgerrige borgere er ude for at se på ødelæggelserne. Det er Elisabeth Hauberg til venstre og Rigmor til højre.