Are you sure you want to delete this item? Are you sure you want to delete these 0 items?

Download

Oops! Something went wrong! It doesn't appear to have affected your data. Please notify your system administrator if the problem persists. Access denied
Your session was expired. Page will be reloaded.

Processing...

Your assets are ready. If the download does not start automatically, click Download.

Add assets to album

 • Gustav Carlssons vægmalerier på Klikkers Plads bliver til, ca. 1975
  Kultur, fritid og historie
  Maler og tegnekunst
  Steder
  Torve og pladser, parker, fælleder og kirkegårde
  Gustav Carlssons vægmalerier på Klikkers Plads på hjørnet af Islandsgade og Jyllandsgade bliver til. Det er nok kunstneren på stigen med ryggen til.
 • Ødelagt havnemole, 8. februar 1939
  Havnevæsen
  Steder
  I tæt tåge den 8. februar 1939 forsøgte frankrigsbåden "A.P. Bernstorff" at sejle gennem den store havnemole. Det gik ikke så godt. Skibet kom kun en god meter ind i molen. Passagererne fik lidt af en forskrækkelse, men ingen kom noget til. Iflg. dagbladet "Vestkysten" den 9.02. var det en jævnlig foreteelse for Frankrigs- og Englandsdamperne at forsøge at skubbe rundt på molen.
 • Strandby-Fovrfeldt Diget efter stormflod, ca. 1928
  Offentlige myndigheder
  Vandbygning i almindelighed
  I 1926-1927 blev Strandby-Fovrfeldt Diget anlagt. Et par år efter, nærmere betegnet den 28. november 1928, blev vestkysten ramt af en stormflod, der ødelagde store dele af vejen til Sædding. Det gik dog ikke ud over det nye dige, hvor beskadigelserne var ubetydelige. Det er her set ved underløbet for Fovrfeld Bæk.
 • Hjertingvej 2-6, ca. 1980
  Bygninger, fredn., gårde, herregårde, huse og slot
  Steder
  En ukendt person peger på boligfonden Bikubens nyopførte boligkompleks ved Strandby Plads. Byggeriet, der havde adressen Hjertingvej 2-6, indeholdt 66 lejligheder i otte forskellige typer. De første beboere flyttede ind i 1979.
 • Den store havnemole 1922
  Havnevæsen
  Steder
  Esbjergs borgere har altid yndet at spadsere en tur på havnen og den store havnemole her var i mange år det foretrukne mål for en søndagstur. Her er vi i 1922, hvilket kan ses i kraftig forstørelse ved at havneadministrationens udbygning er næsten færdig. Bemærk også, at der allerede dengang var en del esbjergensere, der havde tid og råd til lystsejlads. I dag (2017) er der kun en lille stump af den lange mole tilbage. Molen hedder nu Nordre Mole, det gjorde den sikkert også dengang ved det, at den var havnens sydligste punkt
 • Fra Frankrigskaj, ca. 1966
  Havnevæsen
  Steder
  Et fragtskib ligger ved Frankrigskaj, hvor det bliver lastet med smørdritler. De ankommer til havnen med lastbil og trilles via slisken ombord på skibet, hvis navn vi desværre kun næsten kan tyde. Det må næsten være DFDS' Petunia, der blev bygget på værftet i Aalborg i 1963, hvorefter det i perioden frem til 1969 sejlede på ruten Esbjerg-Grimsby.
 • Interiør fra købmand Chr. Juuls butik, ca. 1945
  Enkelte almene handelsfirmaer
  Erhvervsliv
  Et kig indenfor i købmand Chr. Juuls butik Strandby Kirkevej 138. Damen t.h. kan være købmandens søster Astrid Juul, som hjalp til i butikken. Forretningen blev senere overtaget af Svend Klit. Han er noteret som ejer i vejviseren fra 1952, men har efter oplysninger fra en datter måske overtaget den allerede i 1946.
 • Sommerhus i Sønderho, 1962
  Bygninger, fredn., gårde, herregårde, huse og slot
  Steder
  Sommerhus ejet af Svend Johansen, Bramming. Huset var i 1962 sat til salg ved ejendomsmægler Svend Nygaard. Huset er opført af Tjæreborg Huse og tegnet af Henning Balsby.
 • Sommerhus i Sønderho, 1962
  Bygninger, fredn., gårde, herregårde, huse og slot
  Steder
  Sommerhus ejet af Svend Johansen, Bramming. Huset var i 1962 sat til salg ved ejendomsmægler Svend Nygaard. Huset er opført af Tjæreborg Huse og tegnet af Henning Balsby.
 • Gormsgaard, ca. 1965
  Bygninger, fredn., gårde, herregårde, huse og slot
  Steder
  Facadefoto af Gormsgaard på hjørnet af Stormgade og Gormsgade. I Hjørnebutikken har købmand Aage Lyhne lokaler. Yderst til højre er Stormgade belagt med brosten. Adressen på lejlighederne til venstre er Stormgade 87. Købmandsbutikken havde adressen Gormsgade 83.
 • Anton og Karen Nygaard, ca. 1900
  Personer
  Portræt af Anthon Hansen Nygaard, der blev født i Tjæreborg 29. maj 1871 og flyttede til Jerne den 01.04.1893. Han døde 11. august 1943 og er begravet i Jerne. Hustruen er Karen, der blev født den 14. marts 1879. Hun døde i Jerne den 27. september 1957. Parret var med til at oprette afholdslogen IOGT i Jerne og var ledere af børneafdelingen Dr. Luisesminde. I 1929 blev en ny logebygning faktisk bygget i parrets have på S. Mortensensvej.
 • Strandby Kirkevej 138, ca. 1945
  Bygninger, fredn., gårde, herregårde, huse og slot
  Steder
  Facadefoto af Strandby Kirkevej 138, hvor Chr. Juul havde en købmandsbutik. Butikken blev senere overtaget af Svend Klit. Han er noteret som ejer i vejviseren fra 1952.
 • Hans og Gretas tobakshandel, ca. 1960
  Bygninger, fredn., gårde, herregårde, huse og slot
  Steder
  Facadefoto af Grundtvigs Allé 30B, hvor Hans og Greta havde en tobakshandel. Der kunne vist også købes is (Grotte Is) og ugeblade i kiosken. Parret hed Jørgensen til efternavn.
 • Ninna og Gudrun Friis, 18. maj 1945
  Personer
  Ninna og Gudrun Friis er på tur i Esbjerg i befrielsesdagene maj 1945. I dagens anledning har Ninna fået en is. Hun er født den 3. november 1942. Forældrene var Gudrun og Svend Aage Friis. Ninna blev senere gift Nygaard.
 • Ødelagt hus på Gl. Vardevej, 1945
  Besættelsestiden, befrielsen, efterspil og retsopgør
  Kultur, fritid og historie
  Et af resultaterne efter den store minesprængning i Strandskoven den 6. juni 1945. Huset her lå på Gl. Vardevej, men er nu erstattet af en parkeringsplads (måske overfor stadion?). Til højre er det Svend Aage Friis med datteren Ninna. De boede i Norgesgade, så de er nok på besøg for at se ødelæggelserne. Til venstre er det Chr. Juel. Måske er han Ninna morfar. Hun hed Juel til mellemnavn.
 • Fire generationer af familien Friis, ca. 1945
  Personer
  Fire generationer af familien i gården ved Norgesgade 31. I hvid skorte med slips er det Svend Aage Friis, der blev født i Rind sogn den 11. september 1917. De to ældre herrer er hans far og morfar. Børnene er Ninna Juel Friis og Arne Friis. Bygningen i baggrunden til højre blev brugt af snedker Christensen til opbevaring af spåner. Stigen blev så brugt til påfyldning.
 • Tidens mode, ca. 1975
  Steder
  Tidens mode luftes i Kirkegade mellem Nørregade og Skolegade. Til venstre ses Kirkegade 47, derefter kommer Norgesgade.
 • Sømærket på Hjertingvej, ca. 1900
  Personer
  Fyrvæsen
  Offentlige myndigheder
  Sømærket (også kaldt for jkorsettet) på Hjertingvej, hvor N. J. Lodbergs tømrerfirma senere fik adresse. Ved sømærket var Strandby Fyr også placeret. Fyrpasser fra til 1909 var Laust Tjellesen, der før havde været tjener hos kammerråd Heinrich Reimers og skibstømrer på Dahls Skibsværft. Tjellesen var født den 17. december 18347 og døde den 1. maj 1909.
 • Vintervejr i Skolegade, ca. 1906
  Steder
  Veje, gader, tunneler og viadukter
  Vintervejr i Skolegade set fra Kirkegade mod Torvet. Missionshotellet er bygget, mens Posthuset på Torvet stadig mangler. På gavlen er der en reklame for Jens Holms Bogbinderi.
 • Hjertingvej, september 1923
  Personer
  Steder
  Veje, gader, tunneler og viadukter
  Hjertingvej efter stormfloden den 30. august 1923. Et par nysgerrige borgere er ude for at se på ødelæggelserne. Det er Elisabeth Hauberg til venstre og Rigmor til højre.
 • Travlhed på Hjertingvej, ca. 1980
  Steder
  Veje, gader, tunneler og viadukter
  Travlhed på Hjertingvej, hvor gaden bliver krydset af Grådybet.